
Ingredienser
- Fyllning 1:
- 100 g Smör
- 3 dl Socker
- 2 dl Vispgrädde
- 1 dl Ljus sirap
- 1 krm Salt
- 1 påse(ar) Saffran
- Fyllning 2:
- 300 g Stycktorkade fikon
- 200 g Mandelmassa
- 150 g Mörk choklad 70%
Gör så här:
Till fudgen blandar du smör, socker och sirap i en kastrull. Värm och låt puttra försiktigt, utan att det stormkokar. Rör hela tiden. Gör kulprovet efter ca 20-30 minuter, när du kan forma en mjuk kula mellan fingrarna efter att ha klickat ner lite smet i vatten. Rör ner saffran och häll upp i en oljad form (gärna liten så att fudgen får höjd). Låt svalna och skär i bitar.
Till fikonbollarna mixar du fikonen i omgångar i en mixer. Blanda med mandelmassa och mixa igen. Rör ytterligare för hand till en jämn smet. Rulla små bollar och sätt in dem i kylen minst 30 minuter. Hacka chokladen och värm hälften av den i ett varmt vattenbad tills den når 50 grader. Ta upp smeten från vattenbadet och häll i resten av chokladen. Rör så att den smälter. Kyl chokladkrämen i ett kallt vattenbad så att den kommer ner till 27 grader. Värm chokladen återigen i varmt vattenbad tills den når 31 grader. Doppa bollarna i chokladen och låt dem rinna av på smörpapper.