
Detta är en riktig höst- och vinterkaka. Den passar bra i väntan på julen, när man tycker att det är för tidigt att äta julkakor eller i juletid när man söker ett alternativ till mjuk pepparkaka. Kaneldoften som sprider sig i köket under bakningen är fantastisk!
Ingredienser
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljust muscadavosocker
- 1 msk mald kanel
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 3 dl gräddfil
- 1 tsk smör för smörjning av form
- socker blandat med kanel för sockring av form
- Dekorering:
- 1 msk silat florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smöret tillsammans med strösockret med elvisp, så att det blir vitt och fluffigt. Häll i muscadavosockret och fortsätt vispa en liten stund.
Blanda kanel, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga i en bunke. Vispa sedan ner dessa torra ingredienser i smörsmeten.
Vispa ner gräddfilen.
Smörj en sockerkaksform med smör. Blanda en matsked muscadavosocker med en tesked kanel och sockra formen. Häll bort socker som inte har fastnat.
Grädda i nedre delen av ugnen en timme. Prova med en sticka, så att kakan är klar.
Låt svalna, stjälp upp och pudra med lite florsocker.