Rostad mandel & ruccola

Mjuk kanelkaka

Föregående Nästa
kanelkaka.jpg
Detta är en riktig höst- och vinterkaka. Den passar bra i väntan på julen, när man tycker att det är för tidigt att äta julkakor eller i juletid när man söker ett alternativ till mjuk pepparkaka. Kaneldoften som sprider sig i köket under bakningen är fantastisk!

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscadavosocker
  • 1 msk mald kanel
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk smör för smörjning av form
  • socker blandat med kanel för sockring av form
  • Dekorering:
  • 1 msk silat florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.


Vispa smöret tillsammans med strösockret med elvisp, så att det blir vitt och fluffigt. Häll i muscadavosockret och fortsätt vispa en liten stund.


Blanda kanel, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga i en bunke. Vispa sedan ner dessa torra ingredienser i smörsmeten.


Vispa ner gräddfilen.


Smörj en sockerkaksform med smör. Blanda en matsked muscadavosocker med en tesked kanel och sockra formen. Häll bort socker som inte har fastnat.


Grädda i nedre delen av ugnen en timme. Prova med en sticka, så att kakan är klar.


Låt svalna, stjälp upp och pudra med lite florsocker.


Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.