Den här vegetariska grytan är den perfekta middagen eller matlådan. Enkel att göra i stor mängd och sedan dela upp i portionslådor. Det som krävs är en riktigt stor kastrull.
Ingredienser
- 4 dl Torkade kikärtor, som blötlagts ca 10 timmar
- 1 msk Hel koriander
- 1 msk Hel spiskummin
- 5 st Hela gröna kardemummakärnor
- 2 st Lagerblad
- 1 st Stor gul lök
- 1 st Chilifrukt
- 1 msk Mald ingefära
- 3 msk Rapsolja
- 1,5 kg Krossade tomater
- 2 tsk Salt
- 1 l Vatten
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 knippe Färsk koriander
Gör så här:
Koka kikärtorna i nytt vatten på medelvärme 30 minuter.
Mortla koriander, spiskummin, kardemummakärnor och lagerblad (om du inte får tag på hela, så funkar ju även malda kryddvarianter). Lägg i en kryddpåse eller stor tesil för att sedan lägga i grytan.
Hacka löken, chilifrukten och vitlöken. Fräs i rapsoljan på medelvärme tillsammans med ingefäran. Häll i de krossade tomaterna och lägg i kryddpåsen/tesilen. Fyll på med de kokta kikärtorna, de krossade tomaterna och vattnet (om inte allt vatten får plats i grytan kan du fylla på lite efter hand). Salta och låt puttra på svag värme ca två timmar.
Ta upp kryddorna. Smaka ev av med ytterligare salt och klipp koriander över grytan.
Hitta mer vegetarisk inspiration;