Rostad mandel & ruccola

Knaprigt grytbröd med pumpafrön

Föregående Nästa
grytbröd4 ff2.jpg
Detta är ett kalljäst och luftigt bröd, med mjukt innanmäte och krispig skorpa. Genom att baka brödet i en gryta, får du en jämn värme och fin jäsning. Kontrollera att grytan du använder tål höga temperaturer och att den har lock med en knopp som också tål värmen.

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • Topping:
  • 2 msk pumpafrön

Gör så här:

Börja förberedelserna kvällen innan och du vill ha brödet klart på förmiddagen dagen efter, eller på morgonen om du vill ha brödet klart på kvällen.


Smula jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt honung och salt. Rör så att det smälter. Blanda ner vetemjöl och grahamsmjöl och blanda noga med en slev. Täck bunken med plastfolie eller bivaxduk och sätt den i kylen över natten/dagen.


Efter minst 12 timmar, tar du ut bunken från kylskåpet och låter den stå i rumstemperatur en halvtimme.


Stjälp sedan upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en rektangel och vänd över ena halvan. Gör om proceduren ytterligare tre gånger. Låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.


Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in grytan, när ugnen är varm, och låt grytan stå där en kvart.


Lägg degen direkt i grytan. Pensla med vatten och strö över pumpafrön.


Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda en halvtimme. Ta sedan av locket och grädda ytterligare 20 minuter. Kasta in en kopp vatten i ugnen under denna sista tid, för att få en knaprigare skorpa.