Rostad mandel & ruccola

Köttfärsfyllda auberginerullar med basilika och timjan

Föregående Nästa
auberginerullar.jpg
Den bästa köttfärssåsen är den som får stå och puttra på spisen i flera timmar. Tillagningen sköter sig själv och smaken fördjupas. Här fyller jag auberginerullar med färsen, tillsammans med mozzarella som smälter i ugnen. Enkelt att förereda.

Ingredienser

  • salt och peppar
  • tandpetare
  • 3 st aubergine, stora
  • Fyllning:
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g blandfärs, ekologisk
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 tsk salt
  • 800 g finkrossade tomater
  • Fyllning 2:
  • 250 g mozzarellaost
  • 3 knippe färsk timjan
  • Topping 2:
  • 4 knippe färsk basilika

Gör så här:

Hacka löken och vitlöken. Fräs försiktigt i oljan på medelvärme tillsammans med torkad timjan.


Höj värmen på plattan och tillsätt färsen. Fräs och rör om emellanåt så att färsen fördelar sig.


Tillsätt tomatpuré, rött vin, vatten, salt och finkrossade tomater. Låt puttra länge på spisen, gärna tre timmar. Smaka a med salt och peppar på slutet.


Skär aubergine i tunna skivor på längden, ca en halv centimeter tjocka. Lägg ut på smörpapper en och en. Salta på båda sidorna. Låt dra 20 minuter. Tryck sedan bort överflödig vätska med hushållspapper.


Stek aubergineskivorna i olja i en het grillpanna, så att de blir mjuka och får fina ränder.


Lägg en klick färs, en bit mozzarellaost samt lite färsk timjan och basilika på varje aubergineskiva och rulla ihop från ena kortsidan till den andra. Fäst med en tandpetare. Lägg rullarna tätt i en form.


Vid servering kör du formen i 220-gradig ugn 5-10 minuter tills osten har smält. Häll bort eventuell vätska. Strö över färsk basilika och servera.