Rostad mandel & ruccola

Reko kycklinggryta med färska örter och rökt paprikapulver

Föregående Nästa
Kyckling före ugn.jpg
Häromdagen kom vi över finfin rekomärkt kycklinglårfilé från Anna och Holgers gård i Tomelilla. Rekomärkningen innebär att kycklingarna lever fritt i stora stall och att de har möjlighet att gå ut i en 20 000 kvadratmeter stor trädgård. Det finns en veranda som kycklingarna kan vara under när det regnar. Kycklingarna växer upp i sin egen takt och får reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter. Kycklinglårfiléerna fick puttra länge i en gryta tillsammans med bland annat lök och färska örter.

Ingredienser

  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 dl Vitt vin
  • 2 dl Vatten
  • 1 st Kycklingbuljongtärning
  • 6 st Schalottenlökar
  • 6 st Soltorkade tomater
  • 1 knippe Färsk rosmarin
  • 1 knippe Färsk timjan
  • 1 st Liten paprika
  • 0,5 st Ekologisk citron
  • 10 st Cocktailtomater
  • 1 burk(ar) Crème fraiche
  • 1 tsk Rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk Salt
  • 4 st Kycklinglårfiléer
  • Salt och peppar till kycklingen
  • Rapsolja till stekning
  • 1 knippe Bladpersilja
  • Västerbottensost
  • Tillbehör:
  • Exempelvis ris eller pressad kokt potatis

Gör så här:

Sätt ugnen på 130 grader.


Hacka den gula löken samt vitlöken. Mjukstek på medelvärme i lite olja. Fyll på med vitt vin, vatten och kycklingsbuljongtärning (vi hade ingen hemmagjord fond). Låt koka i tio minuter. Blanda sedan ner crème fraiche.


Skär soltorkade tomater och paprika i bitar. Ta bort skalet på schalottenlökarna och halvera de större lökarna. Skär citronen i stora bitar, med skal och allt. Ta bort kärnorna.


Skölj kycklingen och torka den sedan med papper. Dela varje filé i två bitar. Salta och peppra ordentligt. Värm några matskedar olja i en separat ugnsfast gryta. Lägg i kycklingen och stek snabbt runtom. Efter någon minuter låter du citronen och schalottenlökarna.


Hacka rosmarinen, repa timjankvistarna och lägg ner i grytan. Fyll på med vin- och lökröran, de soltorkade tomaterna, paprikan och hälften av cocktailtomaterna (hela). Rör ner salt och paprikapulver. Sätt in grytan i ugnen med locket på. Låt stå ca en och en halv timme. Rör runt någon gång under tiden. Smaka eventuellt av med ytterligare salt mot slutet. Riv över Västerbottensost före servering och garnera med bladpersilja samt resten av tomaterna, halverade.


Servera med valfritt tillbehör.