
När vi skulle fira min sons födelsedag med närmaste familjen, så ville han ha en riktigt "maffig" chokladtårta. Den saftiga tårtbottnen är ett recept från systrarna Eisenman, med lite modifikation. Dekoreringen är gjord av min son som fyller nio!
Ingredienser
- Botten:
- 3,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl strösocker
- 0,75 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 2 tsk ättiksprit (12%)
- Fyllning:
- 150 g smör
- 7 dl florsocker
- 2 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 200 g philadelphiaost
- Dekorering:
- bär, exempelvis jordgubbar och blåbär
- Tillbehör:
- lättvispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna till tårtbottnen i en bunke. Vispa försiktigt ner vatten, rapsolja och ättiksprit.
Häll i en smörad och mjölad form med avtagbar kant. Grädda 30-40 minuter tills en sticka blir torr. Ta ut och låt svalna.
Till chokladkrämen värmer du smöret i mikron ca 10 sekunder så att det mjuknar något. Vispa med lågt varvtal ner florsocker, kakao, vaniljsocker och salt så att allt blandas väl. Vispa slutligen ner philadelphiaosten.
Skär bottnen, så att två lika tjocka bottnar skapas. Bred ut en tredjedel av fyllningen på den ena och lägg på den andra. Bred ut resten av chokladkrämen över hela tårtan.
Dekorera med bär och servera med lättvispad grädde.
Dryckestips