
Vita bönor gör den här mjuka pepparkakan extra saftig. Baka i små formar eller en enda stor form. De här fina formarna hittade jag hos Systrarna Grene.
Ingredienser
- 375 g vita bönor på tetra
- 2 dl strösocker
- 1 dl yoghurt
- 100 g smält smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald kanel
- 0,5 tsk mald nejlika
- Dekorering:
- siktat florsocker och tranbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj av bönorna i en sil och mixa dem sedan.
Smält smöret i mikron.
Vispa ägg och socker i en bunke, med elvisp, till blandningen vitnar.
Vispa ner bönmoset, yoghurt och det smälta smöret.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, ingefära, kanel och nejlika i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll i nejlikan på slutet om den inte går igenom silen. Blanda noga.
Häll upp i små formar eller en stor, efter smörjning. Låt de små formarna fyllas till hälften.
Grädda i ugnen 20-30 minuter. Kortare tid om formarna är små.
Dekorera eventuellt med siktat florsocker och tranbär.