Rostad mandel & ruccola

Nötbröd med jordgubbs- och rabarbermarmelad

Föregående Nästa
nötbröd2.jpg
Det här brödet, helt utan mjöl, får en härligt "nötig" smak. Det innehåller massor av goda nötter och fröer. Det passar fint tillsammans med philadelphiaost och jordgubbs- och rabarbermarmelad, som har en diskret smak av rosmarin. Ett bröd räcker till ca tio personer.

Ingredienser

  • 300 g rensade jordgubbar
  • 200 g rensad rabarber
  • 0,5 dl vatten
  • 1 st rosmarinkvist, decimeter
  • 500 g syltsocker
  • Deg:
  • 3 dl valnötter
  • 2 dl mandlar
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 2 dl chiamjöl
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 tsk salt
  • 6 st ägg
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk flytande honung

Gör så här:

Till nötbrödet sätter du ugnen på 150 grader. Blanda nötterna och fröerna i en bunke tillsammans med saltet.


Vispa ihop ägg, rapsolja, sesamolja och honung med en gaffel någon minut. Rör ihop med nötblandningen.


Häll i en bakpappersklädd avlång form.


Grädda i ugnen en timme och en kvart.


Ta ut och låt svalna innan du skär upp brödet.


 


Till marmeladen rengör och rensar du jordgubbarna och rabarbern. Skär dem i skivor. Blanda med vattnet samt rosmarinkvisten i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i tio minuter. Rör emellanåt. Ta ut kvisten. Höj värmen på max och häll i syltsockret. Rör runt och låt koka ett par minuter. Ta därefter bort kastrullen från plattan. Låt stå en kvart.


Rengör små glasburkar med diskmedel och med kokande vatten.


Häll marmeladen i burkarna och låt svalna ordentligt. Förvara i kylen.