
Nybakat bröd är ju så gott! Det här brödet är ljust och luftigt, samtidigt som det innehåller lite rågmjöl. Bröd som du inte äter direkt, kan du enkelt värma snabbt i ugnen. Då blir det som nytt igen. Här räknas ett litet bröd som en portion.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 9 dl fingervarmt vatten
- 3 dl naturell yoghurt
- 1 tsk honung
- 2 tsk salt
- 3 msk ev surdeg
- 2 l vetemjöl special
- 4 dl fint rågmjöl
- ytterligare lite vetemjöl vid utbakning
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Häll på vattnet och rör ut jästen. Tillsätt yoghurt, honung och salt.
Rör ner mjölet lite i taget. Blanda med en slev.
Om du har en surdeg, rör ner den, men det går bra utan också.
Låt den lösa degen jäsa två timmar under en bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Vik den ena kanten över den andra några gånger.
Dela degen och forma små baguetter. Ta hjälp av lite ytterligare mjöl, eftersom degen är lös.
Grädda en plåt i taget i ugnen, ca 20-25 minuter, tills bröden får fin färg. Kasta in lite kallt vatten efter tio minuter.