
Ingredienser
- Deg:
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl chiamjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 0,5 dl nyponskalsmjöl
- 0,5 dl sesamfrön
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 3 dl kokande vatten
- Topping:
- 4 st hårda päron
- 1 st schalottenlök
- 0,5 msk färsk ingefära, riven
- 0,5 tsk rivet citronskal
- 1 tsk saft från citron
- 1 msk rapsolja
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 2 st stjärnanisstjärnor
- Tillbehör:
- några goda ostar
Gör så här:
Frökexen tar lite längre tid.
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och det varma vattnet. Rör om. Låt stå ett par minuter. Tryck sedan ut smeten på bakplåtspapper (en sats för 12 portioner räcker till två plåtar), med hjälp av ett bakplåtspapper över. Personligen tycker jag att det är gott om de här kexen inte är allt för tunna, men det är ju en smaksak. Skär ut rutor med hjälp av en kniv. Låt stå i ugnen tills de blir helt torra och knapriga. Tiden varierar från ugn till ugn, men mellan en och en halv timme brukar vara lagom.
Skala päronen, ta bort kärnhusen och skär päronen i små kuber, mellan en och en och en halv cm breda. Finhacka löken och riv både ingefäran och citronskalet. Fräs löken någon minut i oljan på medelvärme i en kastrull. Häll i citronsaft, ingefära och päronkuber. Rör ner socker och vitvinsvinäger samt stjärnanisen. Låt puttra under lock på svag värme en halvtimme.
Rengör under tiden en glasburk, först med diskmedel och därefter häller du i kokande vatten som får svalna lite i burken innan du häller ut det igen. Häll chutneyn i glasburken och låt den svalna.
Servera kexen och chutneyn tillsammans med några goda ostar.