
Inspirerad av boken Happy Food, av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, har jag börjat äta mer grönkål. Hemligheten kring hur man får grönkålen mjuk och god är att man masserar kålen några minuter med händerna. Enligt boken är alla ingredienser i den här salladen supernyttiga. Exempelvis innehåller paranötter mineralet selen, som har antiinflammatorisk verkan och anses kunna motverka vissa cancerformer. Nöten innehåller också magnesium och zink, som vid sidan av selen, ofta är en bristvara vid ångest och depression. Det kanske är uppenbart att jag rekommenderar alla att läsa boken.
Ingredienser
- 250 g grönkål, svensk ekologisk
- 0,5 tsk salt
- 10 st paranötter
- 100 g fetaost
- Dressing:
- 2 msk kallpressad olivolja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk honung
- 1 krm nymald svartpeppar
- 1 msk citronsaft
Gör så här:
Skölj grönkålen och riv bort strängarna med fingrarna. Massera kålen med händerna tillsammans med saltet några minuter, tills kålen mjuknar och mörknar.
Grovhacka paranötterna.
Blanda olivolja, gurkmeja, honung, svartpeppar och citronsaft i en liten skål. Värm i mikron på högsta effekt 20-30 sekunder. När gurkmejan hettas upp tillsammans med oljan och svartpepparn, så blir dess egenskaper lättare för kroppen att ta upp.
Blanda kål, paranötter och dressing på ett fat och fördela ut bitar av fetaost.
Servera som tillbehör till exempelvis lax.
Testa även