
Ingredienser
- Botten:
- 100 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 2 msk vallmofrön
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 1 msk kallt vatten
- Topping:
- 1 dl skalade hasselnötter
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl balsamicovinäger
- 1,5 msk smör
- Sås:
- 3 dl gräddfil
- 1 st citron, det rivna skalet
- 0,5 tsk citronsaft
- 1 krm salt
- Fyllning:
- 150 g fetaost
- 0,5 tsk torkad timjan
- 500 g färdigkokta rödbetor
- 1 krm salt
- 1 krm nymald svartpeppar
- Dekorering:
- 1 knippe färsk timjan
Gör så här:
Tärna smöret. Nyp ihop det med fingrarna tillsammans med mjölet, vallmofröna och saltet, till en smulig deg. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd händerna. Omslut degen med plastfolie och låt den vila i kylen en halvtimme.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Tillsätt sockret och låt det smälta. Rör emellanåt. Häll på vinägern. Tillsätt smöret. Fortsätt röra, så att sockret återigen smälter. Låt svalna och använd senare efter att pajen gräddats.
Förbered såsen genom att blanda gräddfil med rivet citronskal, citronsaft samt salt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen på en bakplåtsklädd plåt, så tunt som möjligt, till en rund eller oval pajbotten. Jämna till kanten med en kniv.
Smula fetaost över bottnen, men lämna tre centimeter i kant utan fyllning.
Strö torkad timjan över osten.
Skär de färdigkokta rödbetorna i ca en halv cm tjocka skivor. Fördela ut dem på bottnen, men spara fortfarande en kant runtom. Salta och peppra. Vik upp kanterna runtom.
Grädda i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Fördela hasselnötssirapen på pajen och dekorera med färsk timjan. Servera med citrongräddfilen. En krispig sallad är också gott till.
Receptet är ett samarbete med Sydgrönt. De svenska rödbetor hittar du i de flesta dagligvarubutikerna och det inte finns så kan du alltid be butiken att ta hem dem.
Prova även
Tips
Spar spadet från betorna och gör picklade senapsfrön eller rödbetsgravad lax!