
Grundreceptet till denna rätt hittade jag hos ICA, men sedan har jag utvecklat det vidare själv. Det blir en annorlunda rätt, som är väldigt enkel att göra till många gäster. Gör den gärna dagen innan och låt den sedan stå och dra i kylen. Då blir kycklingen ännu mer smakrik. Det går fint att byta ut kycklingen mot quornfiléer.
Ingredienser
- 3 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st limefrukter, skalet och saften
- 5 dl kycklingbuljong
- 4 st kycklingfilé
- 2 msk olja till stekning
- 1 msk smör till stekning
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 g saffran
- 1,5 tsk sambal oelek
- 1 msk maizenamjöl
- 2 msk vatten
- ev ytterligare salt och peppar
- Dekorering:
- 1 knippe bladpersilja
- 0,5 st granatäpple
- Tillbehör:
- Kokt ris
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Riv av det yttersta skalet från limen. Pressa ur saften.
Värm buljongen.
Skär kycklingen i bitar (ca 3 x 3 cm) och stek i rikligt med olja samt smör i en het stekpanna. Strö över spiskummin, salt och peppar. Lägg i löken och vitlöken, när kycklingbitarna börjat få färg. Sänk till medelvärme och låt fräsa ett par minuter. Rör någon gång under tiden.
Tillsätt buljong, saffran, limesaft och sambal oelek.
Koka upp och låt sedan puttra ca 10 minuter. Ta upp en tjock kycklingbit och skär i den för att se om den är klar. Låt gärna grytan stå i kylen ett dygn.
Skölj och hacka bladpersiljan. Massera granatäpplet lite innan du skär det i två halvor. Slå ut kärnorna genom att banka med en slev på baksidan och plocka ut resten med fingrarna.
Rör ut maizenamjöl i lite vatten och rör ner redningen i grytan. Rör ner limeskal och smaka av med salt och peppar.
Strö persilja och granatäpple över grytan och servera tillsammans med ris.

- foodfolder
- matlagning
- matblogg
- gott
- lättlagat
- rostad mandel och ruccola
- pia wall
- recept
- persiskt
- persisk mat
- persisk gryta
- kyckling
- kycklinggryta
- persisk kycklinggryta
- saffran
- spiskummin
- lime
- granatäpple
- mat för många
- festmat
- lättlagat till många
- maträtt till många
- bjudmat
- varmrätt
- huvudrätt
- spännande mat
- spännande rätt
- persisk rätt
- persisk matlagning
- laga något nytt