Rostad mandel & ruccola

Petit choux med grädde och chokladsås

Föregående Nästa
petitchoux.jpg
Bjud på ett berg med petit choux, när du vill servera en festlig dessert! De är mycket enklare att tillaga än man kan tro.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • Sås:
  • 1 msk smör
  • 1,5 msk kakaopulver
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g mörk choklad
  • Tillbehör:
  • 3 dl vispgrädde som ska vipsas lätt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner mjölet, lite i taget. Använd elvisp eller ballongvisp. Vispa sedan ner äggen, ett åt gången.


Spritsa eller klicka ut små bollar på en bakpappersklädd plåt. Välj själv hur stora du vill att de ska vara, men kom ihåg att de pyser upp så placera inte ut dem för tätt.


Skjutsa in plåten i ugnen och låt ugnsluckan förbli stängd. Grädda 15 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt stå i ugnen ytterligare 10 minuter.


Ta sedan ut plåten och dela bollarna med en kniv eller sax.


Till chokladsåsen smälter du smöret i en kastrull. Vispa ner kakao, sedan socker och till sist grädde. Rör och värm. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen.


Fyll petitchouxbakelserna med vispad grädde. Lägg dem gärna som ett litet "berg" på en tallrik och ringla chokladsås över. Servera det som blir över av såsen vid sidan av.