
Ingredienser
- Deg:
- 8 g jäst
- 1 nypa(or) strösocker
- 1 dl ljummet vatten
- 1,5 dl durumvetemjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,25 tsk salt
- 1 msk olivolja
- Topping:
- 3 st gul lök
- 2 msk olivolja som går att steka i
- 3 st vitlöksklyftor, pressade
- 0,5 msk torkad oregano
- 0,5 msk torkad timjan
- svartpeppar
- 1 msk råsocker
- 80 g sardeller i olja
- 2 msk olja som sardellerna förvarades i
- 0,5 msk färsk rosmarin, hackad
- 0,5 msk färsk timjan, hackad
- Dekorering:
- 1 dl svarta urkärnade oliver
- rosmarinblommor, färsk timjan och havssalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och strö över socker. Häll över det ljumma vattnet och rör. Sikta ner mjölet och rör även ner salt och olja. Knåda på bakbord ca tio minuter och låt jäsa en till en och en halv timme.
Skär löken i tunna ringar med hjälp av en mandolin eller osthyvel. Värm olja i en gryta och rör ner löken. Pressa ner vitlöken och blanda. Rör ner de torra kryddorna samt svartpeppar och råsocker. Låt sjuda på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör emellanåt.
Hacka hälften av sardellerna och rör ner dem i lökblandningen. Rör även ner sardelloljan.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka de färska kryddorna och skär oliverna i skivor.
Kavla ut degen till en eller flera pizzor på en bakplåtsklädd plåt, så tunt som möjligt. Bred ut lökröran över pizzadegen. Fördela resten av sardellerna samt oliverna och de färska kryddorna.
Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
Strö gärna över rosmarinblommor, färsk timjan och havssalt före servering.