
Ingredienser
- 8 dl kokt ris
- 1 dl svarta och vita sesamfrön
- 2 st stora tjocka skivor färsk tonfisk
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 förpackning(ar) gröna sojabönor
- 1 st mango
- Tillbehör:
- 2 st gulbetor eller polkabetor
- 3 dl vatten
- 1,5 dl strösocker
- 2,5 msk ättika, 24%
- Sås:
- 1 st äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2,5 dl rapsolja
- 1,5 msk smör
- 1 msk japansk soja
- Sky:
- 1 dl japansk soja
- 2 msk risvinäger (ler vitvinsvinäger)
- 0,5 st röd chilipeppar
- 0,5 tsk sesamolja
- Topping:
- 1 dl svarta och vita sesamfrön
- 0,5 kruka(or) färsk koriander
Gör så här:
Skala och skiva betorna tunt med mandolin eller osthyvel (2 mm). Koka upp vattnet och sockret. Häll i ättikan och betskivorna. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från plattan. Låt svalna.
Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.
Gör sojamajonnäsen genom att vispa äggula, dijonsenap och vinäger i en liten behållare. Droppa ner olja och fortsätt vispa. Fortsätt tills all olja är nedvispad. Du kan också använda färdigköpt majonnäs. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det får en lätt brunaktig färg. Låt smöret svalna. Blanda sedan ner smöret i majonnäsen samt sojan och saltet.
Gör vinägersoja genom att blanda soja, vitsvinäger, sesamolja och finhackad chili.
Blanda svart och vita sesamfrön på en tallrik. Vänd tonfiskskivorna i fröna. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Stek tonfisken snabbt på båda sidorna. Den ska bara halstras och vara rå i mitten. Skär i tunna skivor. Strö över lite flingsalt.
Lägg de frysta sojabönorna i en sil och skölj med kallt vatten, tills de tinar.
Skär mangon i bitar.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.
Lägg upp ris, sallad, betor, sojabönor, mango och tonfisk i skålar. Häll över lite vinägersoja i varje skål och addera en klick sojamajonnäs. Dekorera med sesamfrön och koriander.
Servera kallt.