Den här rödbetssoppan får en härlig rosa färg. Soppan har en ton av kanel. Bara så lite att man precis anar smaken. Chiliflakes ger lagom hetta.
Ingredienser
- 6 st medelstora rödbetor
- 2 st medelstora potatisar
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 l vatten
- 1 msk lantbuljong (eller buljongtärning, en tärning motsvarar en msk)
- 2 krm chiliflakes
- 1 tsk repad färsk timjan
- 1,5 tsk salt
- 1 dl smetana
- 2 dl mjölk
- 1 krm kanel
- 1,5 tsk vitvinsvinäger
- Dekorering:
- 1 dl rörd smetana
Gör så här:
Skala rödbetorna och potatisarna och skär dem i bitar. Hacka löken.
Fräs löken på medelvärme några minuter i smöret. Lägg i rödbetorna och potatisarna och pressa vitlöken över. Häll på vattnet och rör ner buljongen, chiliflakes, timjan och salt. Höj värmen på plattan. Koka upp och låt sedan soppan koka 50 minuter.
Mixa med stavmixer så att soppan blir slät. Rör ner smetana, mjölk, kanel och vitvinsvinäger. Låt koka upp igen och servera sedan.
Servera med ytterligare smetana.