
Ingredienser
- 700 g Hel ryggbiff
- Salt och peppar
- Olja till stekning
- Rosmarinskvistar
- 9 st Fasta potatisar
- 150 g Kokosmjölk
- 3 msk Olivolja
- 2 msk Citronsaft
- Olivolja att ringla över
- Tillbehör:
- 8 st Schalottenlökar
- 150 g Flower sprouts
- 1 st Vitlöksklyfta
- 16 st Cocktailtomater
Gör så här:
Låt ryggbiffen ligga i rumstemperatur ca en timme före tillagning. Skölj köttet i kallt vatten. Torka av med hushållspapper. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 130 grader.
Skär av ena änden på lökarna och gör ett tunt snitt på längden, så att innanmätet blir lättare att få ut efter ugnsbakning. Lägg de hela tomater och lökar på ett ugnsfat och häll lite rapsolja över. Sätt in i ugnen och baka ca 45 minuter.
Stek den hela köttbiten i olja eller klarifierat smör runt om, på hög värme, tillsammans med ett par rosmarinkvistar. Lägg den på ett galler och sätt in i ugnen, med ett fat under. Låt köttet nå en innertemperatur på 58 grader, ta ut det och låt det vila 5-10 minuter innan du skär upp det.
Skala potatisen. Dela den i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress. Blanda med kokosmjölk, citronsaft och olivolja. Salta och peppra. Snåla inte med saltet, eftersom det lyfter smakerna rejält. Håll purén lite varm på spisen.
Skölj flower sprouts och torka av med papper. Stek i en panna tillsammans med hackad vitlöksklyfta i lite olja.
Lägg upp på tallrikar. Strö över flingsalt och ringla över lite god olivolja.
Tips
Gör gärna chips av potatisskalen! Lägg dem en stund i en skål med kallt vatten. Låt sedan vattnet rinna av. Torka skalen med hushållspapper, så gott det går. Häll ett tunt lager rapsolja i en kastrull och fritera skalen, lite i taget. Låt rinna av på hushållspapper och salta ordentligt.