
Ingredienser
- 1 st fänkål
- 1 msk smör till kokning
- 0,5 st tjock skiva ryggbiff
- olja och smör till stekning
- salt och peppar
- Topping:
- 1 st äggula
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 1,5 dl kallpressad rapsolja
- 0,5 tsk salt
- 1 msk rostade rapsfrön
Gör så här:
Ansa fänkålen, men spara "dillen". Dela fänkålen i ca en centimeter tjocka skivor från kortsidan. Koka upp vatten tillsammans med salt och smör i en stor vid gryta. Lägg ner fänkålen och låt koka på medelvärme tills de är mjuka, ca 7 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Blanda äggula, vinäger och senap i en smal behållare. Vispa med en enda visp i elvispen, så att du når ner till botten av behållaren. Droppa ner olja under vispning och fortsätt sedan hälla i olja i en tunn stråle. Smaksätt med salt.
Salta och peppra ryggbiffen. Stek på hög värme i olja och rikligt med smör. Låt köttet nå en innertemperatur på 54 grader. Ta sedan bort köttet från pannan och låt det vila drygt fem minuter. Skär upp i skivor.
Lägg ut fänkålen på fat. Lägg på några köttbitar på varje del och garnera med majonnäs, rostade rapsfrön och "fänkålsdill".