Rostad mandel & ruccola

Smörkokt fänkål med ryggbiff, gul rapsmajonnäs och rostade rapsfrön

Föregående Nästa
1 saluhallen i lund förrätt.jpg
Efter ett besök på Saluhallen i Lund tillagade jag en god förrätt med rapstema. Det blev smörkokt fänkål med ryggbiff, gul rapsmajonnäs och rostade rapsfrön. Den härligt gula majonnäsen gjorde jag på rapsolja från Farmors lycka och de rostade rapsfröna kommer från Gunnarshög.

Ingredienser

  • 1 st fänkål
  • 1 msk smör till kokning
  • 0,5 st tjock skiva ryggbiff
  • olja och smör till stekning
  • salt och peppar
  • Topping:
  • 1 st äggula
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk rostade rapsfrön

Gör så här:

Ansa fänkålen, men spara "dillen". Dela fänkålen i ca en centimeter tjocka skivor från kortsidan. Koka upp vatten tillsammans med salt och smör i en stor vid gryta. Lägg ner fänkålen och låt koka på medelvärme tills de är mjuka, ca 7 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.


Blanda äggula, vinäger och senap i en smal behållare. Vispa med en enda visp i elvispen, så att du når ner till botten av behållaren. Droppa ner olja under vispning och fortsätt sedan hälla i olja i en tunn stråle. Smaksätt med salt.


Salta och peppra ryggbiffen. Stek på hög värme i olja och rikligt med smör. Låt köttet nå en innertemperatur på 54 grader. Ta sedan bort köttet från pannan och låt det vila drygt fem minuter. Skär upp i skivor.


Lägg ut fänkålen på fat. Lägg på några köttbitar på varje del och garnera med majonnäs, rostade rapsfrön och "fänkålsdill".