Rostad mandel & ruccola

Saftig chokladtårta med ganache

Föregående Nästa
chokladtårta.jpg
Igår firade vi att vår son fyllt 10 år. Den här saftiga chokladtårtan blev väldigt uppskattad av gästerna. Receptet på tårtbottnar kommer från Brinken bakar.

Ingredienser

  • Botten:
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 350 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 60 g kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 2 st ägg
  • 1,8 dl starkt kokt kaffe
  • 0,75 dl varmpressad rapsolja
  • Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 6 msk strösocker
  • 200 g mörk choklad, grovt hackad
  • 140 g mjölkchoklad, grovt hackad
  • Topping:
  • 3 dl vispgrädde
  • Dekorering:
  • färska hallon

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader.


Klipp ut tre cirklar bakplåtspapper så att de passar botten på en bakform med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter). Om du har tre formar, så är det ju allra bäst men det går också bra att grädda en botten i taget. Lägg pappret i botten och smöra.


Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan.


Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och mjölkblandningen.


Rör om till jämn smet.


Häll en tredjedel i varje form och baka ca 20 minuter. Känn gärna med en sticka. Den ska inte ha någon lös smet på sig. Ta ut formarna och låt kakorna svalna.


Till ganachen värmer du grädde och socker i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält helt och låt smeten svalna något.


Bred ut hälften av ganachen på en av tårtbottnarna. Lägg på en botten till och bred ut resten av smeten. Lägg på den sista bottnen.


Vispa grädde och sprid ut den över tårtan. Garnera med färska hallon.