Rostad mandel & ruccola

Salmalax med dragonmajonnäs, äpple och kavringsmul

Föregående Nästa
salmalax4.jpg
salmalax3.jpg
salmalax.jpg
salmalax2.jpg
Igår hade vi vår årliga gåfest i byn. Vi går runt till varandra och dricker fördrink på ett ställe, äter förrätt på ett annat ställe och så vidare. Till sist blir det efterfest. Riktigt kul! Det här året ordnade vi förrätt, efter inspiration från ett tilltugg som vi åt hos Malmstens Fisk & Kök vid invigningen av Malmö Saluhall.

Ingredienser

  • 800 g salmalax
  • Topping 1:
  • 2 msk smör
  • 1 msk färsk dragon, finhackad
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 tsk japansk soja
  • Topping 2:
  • 3 st kavringskivor
  • 2 msk smör
  • Topping:
  • 0,5 st gurka
  • 1 st äpple
  • 3 msk kallpressad rapsolja, gärna Gunnarshög
  • 1 st saft från citron
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk honung
  • nymald svartpeppar
  • Dekorering:
  • dragonblad

Gör så här:

Bryn smöret i en liten kastrull, tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna och ta bort det vita skummet med en sked.


Mixa dragonen tillsammans med lite av oljan. Vispa äggulan tillsammans med vitvinsvinäger och senap i en annan behållare. Vispa droppvis ner dragonoljan och övrig olja. Efter hand kan du ta i större mängd olja. Vispa sedan ner det brynta smöret, men låt det bruna i botten av kastrullen vara kvar. Vispa ner salt och soja.


Skär bort kanterna på kavringen och skär sedan brödet i små tärningar. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i kavringen. Rör runt och rosta sedan. Rör emellanåt. Låt rinna av utspritt på papper.


Skala och kärna ur gurkan. Skär den i små tärningar. Skala och tärna även äpplet. Blanda med citronsaft, rapsolja, salt, peppar och honung.


Skär laxen tunt och lägg ut på tallrikar. Klicka ut majonnäsen samt äppleröran. Strö över brödsmulor och dekorera med dragonblad.