Rostad mandel & ruccola

Skinkflarn i små munsbitar

Föregående Nästa
skinkflarn.jpg
skinkflarn2.jpg
När jag var tonåring bjöd jag ofta resten av familjen på skinkflarn, en stor frasig platt paj som vi åt som helgmiddag. Receptlappen är sedan länge försvunnen, men här har jag försökt återskapa rätten så som jag minns den. Som vuxen tycker jag att den passar bäst i små munsbitar som tilltugg till ett glas vin.

Ingredienser

  • 100 g rökt skinka
  • 2 tsk senapspulver, Colman's
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 dl valfri ost, riven
  • färska kryddor till garnering
  • Botten:
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Skär smöret i kuber. Lägg kuberna i en bunke tillsammans med mjölet och finfördela med händerna. Tillsätt kallt vatten och blanda snabbt till en smet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, så tunt du kan, med en kniv eller slickepott. Smeten ska vara lös.


Sätt in i ugnen 5 minuter. Ta ut och låt svalna en aning.


Skär skinkan fint och riv osten. Blanda med senapspulver och grädde och fördela sedan över flarnet. Grädda i ugnen c en kvart eller tills flarnet fått fin färg.


Skär i bitar och garnera med färska kryddor, exempelvis basilika.