Rostad mandel & ruccola

Kokoskuber med rostad kokos och riven choklad

Föregående Nästa
skumkuberff.jpg
Det är en utmaning att hitta ett namn på dessa skumgodisbitar. Det vore fel att kalla dem skumbollar eftersom de är kubformade. Skumkuber eller kokoskuber är nog det bästa. Oavsett vad man kallar dem, så är de väldigt goda. De är också tillagade helt utan fett och utan uppvärmning. Godisbitarna blir extra lyxiga när man rullar dem i rostade kokosflingor och riven god choklad.

Ingredienser

  • 1 st äggvita
  • 4,5 dl strösocker
  • 0,75 dl florsocker
  • 3 dl vatten
  • 8 st gelatinblad
  • Dekorering:
  • 5 dl kokosflingor
  • 70 g mörk choklad av god kvalitet

Gör så här:

Blanda äggvita, strösocker, florsocker och hälften av vattnet i en bunke.


Lägg gelatinbladen i en skål med resten av vattnet. Låt stå fem minuter. Häll sedan över bladen och vattnet i en liten kastrull. Värm försiktigt så att bladen smälter. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna några minuter.


Vispa sockersmeten med elvisp. Häll i lite av gelatinet efter hand och fortsätt vispa i ca 30 minuter tills smeten är tjock och fluffig.


Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Riv chokladen och blanda den med flingorna.


Skär ut bakplåtspapper så att det täcker en form som är ca 20 gånger 30 cm stor. Strö ut en fjärdedel av kokosblandningen över botten. Häll i sockersmeten och bred ut den jämnt med en slickepott eller kniv. Strö över ytterligare en fjärdedel av kokosblandningen.


Täck formen med plastfolie och låt den stå i kylen två-tre timmar. Skär sedan ut kuber och rulla dem i resten av kokosblandningen.