
Ingredienser
- Fördeg:
- 100 g rågsurdeg
- 350 g fint rågmjöl
- 180 g vatten
- 400 g manitoba cream
- 5 dl porteröl
- Deg:
- 200 g manitoba cream
- 3 g mald pomerans
- 2 g mald torkad ingefära
- 1 g mald kryddnejlika
- 100 g russin
- 1 dl vatten
- 1 dl mörk sirap
- 20 g salt
Gör så här:
Börja med fördegen. Blanda surdeg med hälften av rågmjölet och vattnet i en bunke. Rör ner resten av rågmjölet, Manitoba Cream och porteröl. Kör i degblandare 15 minuter.
Fortsätt med resten av degen. Blanda hälften av Manitoba Cream med kryddorna samt russinen. Rör ner vatten och sirap. Blanda med fördegen och fortsätt köra i degblandaren några minuter. Blanda ner resten av Manitoba Cream samt saltet. Fortsätt köra i degblandaren ytterligare några minuter.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Tiden varierar beroende på rumstemperaturen, men man kan räkna med ca 12 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Degen blir väldigt lös. Använd gärna en form med avtagbar kant, men utan botten. Eller en annan brödform. En baksten att baka på är också bra för att få en hög, jämn temperatur i ugnen. Smörj och mjöla formkanten eller brödformen. Häll degen i formen och sätt in i ugnen.
Baka 10 minuter. Häll sedan in ett glas kallt vatten i ugnen för att få en extra krispig brödyta. Sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda tills brödet når en innertemperatur på 98 grader. Låt vila så länge du kan motstå brödet, gärna två till tre timmar, innan du skär upp det.