
Ingredienser
- 1 kg kycklingfilé
- Marinad:
- 2 tsk mald koriander
- 2 tsk gurkmeja
- 2 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 2 tsk stark paprika
- 1 tsk curry
- 3 st vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 2 msk rörsocker
- 1 st limefrukt, saften
- 3 msk rapsolja
- Grönsaker:
- 1 st gul lök
- 2 st röd paprika
- Sås:
- 300 g turkisk yoghurt
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk honung
- 1 tsk sambal oelek
- Tillbehör:
- 0,5 st gul lök
- 1 msk rapsolja
- 4 st hel kardemumma, krossad
- 6 st hel nejlika
- 1 tsk gurkmeja
- 3 dl långkornigt ris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 4 st papadums
- Dekorering:
- 1 msk hackad bladpersilja
- ätbara blommor, exempelvis krasse
Gör så här:
Blanda de torra kryddorna med pressad vitlök, rörsocker, limesaft och rapsolja.
Skär kycklingen i bitar och blanda den med kryddblandningen. Låt stå i kylen fram till grillningen, gärna flera timmar men en halvtimme är också OK.
Skala löken och skär den i stora klyftor. Koka löken i vatten några minuter och låt sedan vattnet rinna av. Rensa paprikan och skär den i bitar. Trä löken och paprikan på spett.
Förbered såsen genom att blanda yoghurt, salt, honung och sambal oelek.
Finhacka löken och fräs den någon minut i olja på medelvärme i en kastrull. Häll i kryddorna och riset. Rör om och tillsätt vattnet samt saltet. Låt koka under lock på svag värme 20 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt dra ca fem minuter.
Grilla spetten.
Tillaga papadums enligt instruktionerna på förpackningen.
Strö över lite hackad bladpersilja och dekorera eventuellt med ätbara blommor. Servera.