
Ingredienser
- Botten:
- 125 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 dl ljus sirap
- 50 g smör
- 200 g frysta lingon
- Tillbehör:
- lättvispad grädde eller vaniljglass
Gör så här:
Ta ut lingonen från frysen.
Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör och mjöl med fingrarna. Blanda ner vattnet och tryck ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och nagga botten med en gaffel. Sätt in i kylen en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet ca 20-25 minuter tills det har fått lite färg och blivit sprött.
Blanda grädde, socker, salt och sirap till fyllningen i en kastrull. Koka kraftigt under lock och rör emellanåt, tills temperaturen når 120 grader. Du kan också testa att hälla lite smet i kallt vatten. När det går att forma den till en lös boll, så är det klart.
Ta bort kastrullen från plattan. Tärna smöret och rör ner det i smeten. Låt svalna 10 minuter.
Fördela lingonen i pajskalet. Häll i kolasåsen.
Kyl pajen. Ta ut den 10 minuter före servering och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.