Rostad mandel & ruccola

Lättlagad tomatpaj

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-tomatpaj ff 2.jpg
En lättlagad tomatpaj, som ändå har ett djup i smaken. Den får en härligt söt smak av de ugnsbakade tomaterna och den smörstekta löken. Perfekt som förrätt eller som hel rätt tillsammans med en god sallad. Om du gör den som en ensamrätt, gör i så fall dubbel sats.

Ingredienser

  • 250 g Utkavlad kyld smördeg
  • 1 st Liten gul lök
  • 1 msk Smör
  • 2 tsk Skånsk senap
  • 0,5 tsk Torkad timjan
  • 18 st Cocktailtomater
  • 8 skiva(or) Emmentalost
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
  • 1 st Ägg

Gör så här:

Ta ut den färdiga smördegen från kylen. Skiva gul lök tunt och stek den lätt i smör. Skiva tomaterna.


Lägg en middagstallrik på smördegen och skär ut en rundel runtom. Bred ut senap på plattan, men spara 2 cm i kanten Fördela löken. Strö över torkad timjan och hackad vitlök. Fördela först ostskivorna och sedan tomaterna. Salta och peppra. Vik upp kanterna. Lägg folie runt om.


Grädda i 180-gradig ugn ca 20 minuter. Ta ut pajen. Höj värmen på ugnen till ca 220 grader. Ta bort folien och pensla kanten med uppvispat ägg. Strö över färsk timjan. Sätt in pajen igen ytterligare ca en kvart eller tills den fått lite färg.


 

Tips

Det blir lite smördegsskarvar över. Dem kan du skära ut i bitar pensla med uppvispat ägg. Strö över lite sesamfrön, grädda i ugnen och ät som snacks.