
Ett recept som vi ständigt återkommer till, ofta sommartid, är Eves tomattarte från Drakamöllans första kokbok. Tomatpajen får en fantastisk sötma av tomaterna och den lätt stekta löken. Nedan har jag ändrat några små detaljer i receptet så att pajen, enligt min smak, om möjligt blir ännu godare än i originalreceptet. Mängden paj är beräknad som huvudrätt tillsammans med en sallad. Om den serveras som förrätt, så räcker den till dubbel så många personer.
Ingredienser
- Botten:
- 125 g smör
- 250 g vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 dl kallt vatten
- Fyllning:
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- 2 msk skånsk eller sötstark senap
- 3 dl riven emmentalerost
- 12 st tomater i tunna skivor
- 2 st vitlöksklyftor, finhackade
- 2 tsk färsk timjan, repad
- salt och svartpeppar
- 15 st kalamataoliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna smöret. Blanda mjöl och salt i en bunke och smula ihop det med smöret med hjälp av fingrarna. Blanda ner vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila några minuter.
Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga botten och grädda 10-15 minuter i ugnen. Låt svalna.
Skala och skiva löken tunt. Stek på svag till medelvärme i lite smör, tills löken mjuknar.
Pensla pajbottnen med senap. Lägg i löken. Strö över den rivna osten. Fördela ut hälften av tomaterna så att de täcker botten.
Salta och peppra. Strö över finhackad vitlök samt timjan.
Fördela resten av tomaterna i formen. Salta och peppra. Strö oliverna över pajen.
Grädda i ugnen 35-45 minuter tills tomaterna har smält ihop.