
Ingredienser
- 2 dl mungbönor, okokta
- 1 dl hasselnötter
- 1 st palsternacka
- 5 st svartkålsblad
- 3 dl valfri hårdost, finriven
- 1 krm färskriven muskotnöt
- 1,5 dl fint rågmjöl
- 2 st ägg
- 1 tsk salt
- Tillbehör:
- 500 g spaghetti
- 2 msk citronsaft
- 2 msk smör
- 1 msk tahini
- 1 st morot
- 100 g babyspenat
- Topping:
- 3 msk riven parmesanost
Gör så här:
Skölj mungbönorna i en sil. Låt dem koka upp i rikligt med vatten i en kastrull. De behöver inte blötläggas innan. Låt koka 20 minuter. Häll av vattnet.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått lite färg. Gnid dem med hushållspapper för att få bort de flesta skalen. Det gör inget om en del skal är kvar.
Koka upp pastavattnet och salta rikligt.
Skala palsternackan och skär i små bitar. Skär bort strängen i svartkålen och skär även kålen i bitar. Koka upp vatten och lägg i palsternackan. Låt koka fem minuter. Lägg i kålen i samma kastrull och låt koka ytterligare fem minuter. Häll av vattnet.
Riv osten.
Mixa bönor, hasselnötter, palsternacka till en slät smet. Rör ner salt, ost, färskriven muskot, rågmjöl och ägg. Låt stå tio minuter.
Rulla till bollar, som du sedan steker i rikligt med olja.
Koka pastan. När den är färdig häller du av vattnet och låter pastan glida ner i grytan igen. Skala morot och skär i tunna strimlor med en potatisskalare. Blanda ner citronsaft, tahini, smör, morot och babyspenat i grytan och värm på svag värme.
Häll upp pastan i en skål och fördela vegobollarna över rätten. Riv lite parmesanost över.