I den här rätten finns härligt tuggmotstånd både i vegopinnarna och i kvarngrynen. Dessa ingefärssmakande vegopinnar får en nötig smak tack vare solrosfrön och sälta från halloumi. Låt dem steka länge på medelvärme och servera dem varma. Då är de allra godast.
Ingredienser
- 3 st medelstora morötter
- 200 g halloumiost
- 2 tsk finriven färsk ingefära
- 1 dl solrosfrön
- 2 st ägg
- 1 tsk japansk soja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- rapsolja till stekning
- Tillbehör:
- 3 dl Kvarngryn
- 3 dl vatten
- 1 krm salt
- 100 g färsk babyspenat
- Sås:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 3 msk osötat jordnötssmör
- 2 msk hoisinsås
- 0,5 tsk salt
- Dekorering:
- ätbara blommor, exempelvis krasse
Gör så här:
Koka kvarngrynen enligt anvisningen på förpackningen. Blanda dem med babyspenat när de är klara.
Mixa yoghurt, jordnötssmör, hoisinsås och salt till såsen.
Skala morötterna. Finriv både dem och halloumiosten. Skala och finriv ingefäran också. Hacka solrosfröna. Blanda morötter, halloumi, ingefära, solrosfrön med ägg, soja och vitvinsvinäger. Forma små pinnar i handen och tryck samtidigt ut vätska. Stek runtom i rikligt med olja på medelvärme tills de fått fin färg.
Lägg upp kvarngryn, sås och vegopinnar på fat och servera. Dekorera gärna med ätbara blommor.