Rostad mandel & ruccola

Vietnamesiska färsspett med mango och pak choi

Föregående Nästa
vietnamff.jpg
Detta är en fräsch rätt med smak från Vietnam. Fisksås och rörsocker är viktiga ingredienser för att skapa den karakteristiska smaken.

Ingredienser

  • 500 g ekologisk blandfärs
  • 0,5 st chilifrukt, fint hackad
  • 1 tsk färsk ingefära, fint hackad
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl panko
  • 2 st vitlöksklyfta, pressad
  • rapsolja till stekning
  • Sås:
  • 0,5 st chilifrukt, fint hackad
  • 3 msk rörsocker
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 3 msk fisksås
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 st limefrukt, saften
  • Tillbehör:
  • 200 g risnudlar
  • Topping 1:
  • 1 st gul lök
  • 1 dl rapsolja
  • Grönsaker:
  • 250 g pak choi
  • 1 st sommarlök
  • Topping 2:
  • 1 st mogen mangofrukt
  • Dekorering:
  • 0,5 st kruka med färsk koriander
  • 1 knippe färsk mynta

Gör så här:

Blanda ingredienserna till färsspetten och låt färssmeten stå och dra åt sig smakerna en stund.


Rör ihop alla ingredienser till såsen, förutom vattnet och limesaften. Rör ner vattnet och därefter limesaften.


Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Spola med kallt vatten och servera dem senare kalla.


Skär löken i tunna skivor, helst med hjälp av en mandolin. Fritera lite i taget i olja i en kastrull. Ta upp med hålslev eller gaffel, när löken börjar få färg, och låt den rinna av på hushållspapper.


Ångkoka eller koka pakchoikålen.


Skär sommarlöken och mangon i bitar.


Forma färsen till "dolmar" och trä dem på spett. Stek dem i grilljärn i olja och håll dem sedan varma i ugn fram till servering.


Lägg upp allt utom såsen i skålar. Häll några matskedar sås över varje skål. Toppa med koriander och mynta.