
Det här är ett ganska milt vörtbröd, gjort på porteröl istället för svagdricka. Av grundreceptet blir det två brödlimpor som passar finfint ända fram till jul.
Ingredienser
- 500 g Porteröl
- 1,5 msk Mald ingefära
- 20 g Jäst
- 300 g Grovt rågmjöl
- 15 g Salt
- 500 g Vetemjöl special
- 1 msk Malda pomeransskal
- 70 g Smält smör
- 100 g Vatten
- 50 g Mörk sirap
- 50 g Brödsirap
- 50 g Russin
Gör så här:
Värm porterölen så att den blir fingervarm. Blanda ner ingefära. Smula jästen i en stor bunke och häll i vätskan. Blanda så att jästen löser upp sig. Blanda ner salt, pomerans, rågmjöl, smält smör, vatten, sirap, russin och vetemjöl. Rör så att allt blandas helt.
Ta plastfolie över bunken och sätt en i kylen minst 10 timmar. När du tar ut degen ur kylen, så häller du upp den i två smörade och mjölade brödformar. Låt jäsa två timmar i rumstemperatur.
Baka i 180-gradig ugn ca en timme, tills innertemperaturen når 98 grader.