IDAG ÄR CHOKLADENS DAG. Ok, börjar gå inflation i alla dessa jävla dagar men eftersom jag är en chokladoodie i klass med Willy Wonka (ÄLSKAR ordet. CHOKLADOODIECHOKLADOODIECHOKLADOODIE). Åren mellan gymnasiet och Landskapsarkitektprogrammet läste jag vid sidan av kafé och restaurangjobb bageri och konditori. Gör det. En kvällskurs eller så bara. FANTASTISKT roligt. Jag tycker att just choklad är allra roligast. En hel vetenskap. På riktigt. Chokladvärlden är typ ett eget universum. Att göra egna praliner enligt konstens alla regler liksom. Men ja, lite meckigt. Chokladsort hit, redskap dit och så alla dessa temperaturer för korrekt temperering. Därför tycker jag att ni ska göra mina mozartkulor. För att de precis lika enkla som goda. KALASIGT TILL FREDAGSKAFFET ELLER VAD. Slå in fint och ge till ditt hjärtegryn. Men ät några själv också. Eller många. PUSSGURKA
Ingredienser
- 50 g Nougat
- 150 g Mandelmassa
- 100 g Choklad
Gör så här:
Dela nougaten i ca 14 delar. Rulla ihop dem till små kulor. Klä nougatkulorna med ett lager mandelmassa. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa pralinerna i chokladen. Undvik att få en "fot" på dem genom att första dra av undersidan på bakplåtspappret. Garnera med t ex rostad mandel eller några flingor havssalt. För att kontraster är NAJS.
Tips
Var KREATIV och dekorera med något gott. Det kan t ex vara:
- Rostad mandel
- Havssalt
- Chiliflakes