Ingredienser
- 10 dl Havregryn
- 1 dl Solrosfrön
- 1 dl Pumpakärnor
- 2 dl Nötter
- 2 dl Vatten
- 2 tsk Kardemumma
- 1 tsk Vaniljsocker
- 1 dl Muscavadosocker
- 1 dl Mörk sirap
- 1 dl Solrosolja
- 1 msk Honung
- 150 g Torkad aprikos
Gör så här:
Blanda gryn, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman. Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt. HÅLL UTKIK. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara torrt.
Tips
SNÅLIS
Allt går att variera efter vad man har i sitt skafferi för tillfället. Byt t ex:
Muscavadosocker mot farinsocker
Pecan och valnötter mot pistage, mandel eller cashew. Ta DINA favoriter.
Torkad aprikos mot russin, tranbär eller tropisk frukt
Havregryn mot egentligen vilken grynbladning som helst