Saras Studentmat

Granola med valnöt, pecan och muscavadosocker

Föregående Nästa
12041867_10206136998158163_1800042384_n.jpg
11998168_10206136998318167_471218925_n.jpg
Att göra sin egen granola är så mycket godare än köpemusli. En annan värld faktiskt. Dessutom går den att variera i all oändlighet bara att genom att byta ut sorten på nötter, frön och socker. Min favorit är med pecan, valnöt och muscavado. Varvat med färsk frukt och yoghurt är det en succé på brunchen. PUSSGURKA

Ingredienser

  • 10 dl Havregryn
  • 1 dl Solrosfrön
  • 1 dl Pumpakärnor
  • 2 dl Nötter
  • 2 dl Vatten
  • 2 tsk Kardemumma
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1 dl Muscavadosocker
  • 1 dl Mörk sirap
  • 1 dl Solrosolja
  • 1 msk Honung
  • 150 g Torkad aprikos

Gör så här:

Blanda gryn, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
 Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
 Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt. HÅLL UTKIK. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara torrt.  

Tips

SNÅLIS

Allt går att variera efter vad man har i sitt skafferi för tillfället. Byt t ex:

Muscavadosocker mot farinsocker

Pecan och valnötter mot pistage, mandel eller cashew. Ta DINA favoriter. 

Torkad aprikos mot russin, tranbär eller tropisk frukt

Havregryn mot egentligen vilken grynbladning som helst