Saras Studentmat

Lyxig fudge, krämig knäck och nötig smörskola

Föregående Nästa
fgfgh.jpg

Alla goda ting innehåller smör, grädde och nötter. Maffig chokladfudge, messmörsknäck & smörkola med pistage. Foton av Uppsala Nya Tidning. PUSSGURKA


Mjuk knäck med messmör och rostad mandel
Värt att testa även för den som inte är förälskad i messmör. Knäcken smakar nämligen inte speciellt mycket messmör men får en härlig kolasmak och mjukare konsistens än traditionell knäck.


0,5 dl hackad mandel
1,5 msk smör
1 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl messmör


Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser utom mandel i en kastrull med tjock botten till 125 grader (alternativt kulprov). Rör så att massan inte bränner fast.
2. Vänd ner mandeln.
3. Pytsa upp i knäckformar.



Maffig chokladfudge med pecannötter
En riktig lyxig fudge som passar perfekt till en kopp kaffe.


2,5 dl pecannötter (även valnötter passar bra)
1 msk smör
2 krm salt
1 burk kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad
1,5 tsk vaniljsocker (gärna äkta vaniljsocker)


Gör så här:
1. Klä en form med bakplåtspapper (cirka 20x20cm)
2. Hacka nötterna och rosta dem i torr panna
3. Blanda salt, de varma nötterna och smör så att smöret smälter
4. Hacka chokladen fint och häll i en bunke tillsammans med mjölken
5. Smält chokladen i mjölken försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör noga.
6. Vänd ner nötter och vanilj i smeten. Häll ut i en form och bre jämnt.
7. Låt svalna och ställ i kylen minst en timme. Ta ut fudgen och skär den i kuber när den stelnat.



Smörkola med pistage och havssalt
Tre av mina favoritsmaker i samma kola – smör, salt och pistage. En given hit!


2 dl grädde
80 g smör
3 krm salt
1 tsk vaniljpulver (gärna äkta vaniljsocker)
250 g strösocker
170 g glykos


Till garnering:
Havssalt
Pistagenötter


Gör så här:
1. Smält ihop grädde, smör, vaniljpulver och salt på svag värme.
2. Smält socker och glykos i kastrull på hög värme. Massan skall karamelliseras och komma upp i en temperatur på 170 grader.
3. Blanda försiktigt ner gräddblandningen lite i taget. Se upp för stänk!
4. Rör i blandningen ordentligt så att den inte bränner fast. Koka upp kolablandningen till cirka 124 grader, alternativt gör kulprov.
5. Häll jämnt i formen och strö över nötter och havssalt. Tryck till nötterna försiktigt så de inte lossnar.
6. Låt kolan svalna och stelna över natten och skär den sedan.
7. Slå in kolan i bakplåtspapper och snöre för extra piff. Förvara torrt och svalt.


 


Foton av Uppsala Nya Tidning