
Ingredienser
- 480 g Blandfärs
- 1 st Silverlök
- 0.6 dl Ströbröd
- 0.6 dl Grädde
- 0.6 dl Mjölk
- 2 st Ägg (gulan)
- 3 msk Japansk soja
- 1.5 msk Kalvfond
- 1 st Kokt potatis
- 1 tsk Aromat
- 2 nypa(or) Salt
- 2 nypa(or) Peppar
- 2 nypa(or) Épiche riche
- 2 msk Smör
Gör så här:
Blanda 3/4 av gräddmjölken och allt ströbröd i en skål och låt det svälla minst 30 minuter. Hacka löken fint och svetta av den på låg värme i en stekpanna. Den ska inte ta färg utan bara mjukna och bli genomskinlig. Pressa potatisen eller mosa den väl med en gaffel. Blanda samman allt med färsen. Tillsätt resterande ingredienser. Var noga med att välja japansk soja. Annars blir bullarna uttorkade och får helt fel smak. och det vore ju synd. Sätt en panna eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda. Rulla köttbullar och lägg på en blötad brick. Det bör bli ca 55-60st beroende på vilken storlek man önkar. Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet och låt dem sjuda tills de flyter upp av sig själva, då är de klara. Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av. Ge dem sedan färg och yta i stekpanna på medelhög värme med SMÖR.
Tips
SNÅLIS
Istället för att köpa färdigblandad Épiche Riche är det superenkelt att göra den själv. GÖR DET HÖRNI. Blanda bara 1 del malen muskor, 2 delar malen vitpeppar, 1 del malen kryddpeppar, 1 del malen kryddnejlika och 1 del malen fänkål. SÅGOTTSNIFATTARINTE.
Passa på att göra köttbullar för ett helt kompani ni ändå är igång. Genom att hoppa över stekningen av köttbullarna när ni sjudit dem har ni jättegoda frikadeller exempelvis soppa eller rester av den stuvade spenaten/grönkålen.
Spara äggvitorna och frys dem till sugen för marängbak faller på.