Saras Studentmat

Kalvgryta med kantareller och pepparotsvisp

Föregående Nästa
11997927_10205992822273856_2125726854_n.jpg
GUD vad jag saknat RIKTIG mat. Köttsåsochpotätermat ni vet. Kalvgrytamedkantarellerochpepparotsvispmat ni vet. DÖR. Höst när det är som bäst. Detta är typisk sådan mat man gör storkok på och sedan gråter lyckotårar över lunchmatlådan resten av veckan. PUSSGURKA

Ingredienser

  • 1 st Gul lök
  • 0.5 st Purjolök
  • 3 st Lagerblad
  • 5 dl Grädde
  • 2 msk Smör
  • 800 g Grytbitar kalv
  • 1 st Morot
  • 1 st Palsternacka
  • 0.5 msk Hel vitpeppar
  • 200 g Kantareller
  • 3 nypa(or) Dragon

Gör så här:

Koka upp köttet i vatten och låt det koka ca 2 minuter. Häll sedan av vattnet och skölj köttet under rinnande vatten. Lägg köttet i en rengjord kastrull och häll på vatten på att det täcker. Ansa löken, moroten, purjon, palsternackan och skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Tillsätt sedan grönsakerna och kryddorna till köttet och låt alltsammans småsjuda i ca 1 timme. Lyft upp köttet och täck det väl med fuktat smörpapper eller en handduk. Koka ner buljongen til hälften, tillsätt grädden och låt det koka ihop tills du har såskonsistens. Smaka sedan av det med salt och peppar, sila såsen och lägg tillbaka köttet. Fräs kantarellerna i smöret i en stekpanna och lyft sedan över dem till grytan med hjälp av en hålslev. Tillsätt dragon och servera med ugnrostad potatis.


Pepparotsvisp


Köp färdig färskost smaksatt med pepparot eller riv färsk pepparot och blanda efter smak med creme fraiche, majonäs, salt och peppar.


 


Gott i glaset;

Tips

SNÅLIS

Kalven går utmärkt att byta ut mot nöt om så önskas. Likaså kan man byta kantarellerna mot champinjoner eller annan svamp. Men det vore ju synd. Gulingarna är ju så FANTASTISKA.