
Ingredienser
- 1 st Gul lök
- 0.5 st Purjolök
- 3 st Lagerblad
- 5 dl Grädde
- 2 msk Smör
- 800 g Grytbitar kalv
- 1 st Morot
- 1 st Palsternacka
- 0.5 msk Hel vitpeppar
- 200 g Kantareller
- 3 nypa(or) Dragon
Gör så här:
Koka upp köttet i vatten och låt det koka ca 2 minuter. Häll sedan av vattnet och skölj köttet under rinnande vatten. Lägg köttet i en rengjord kastrull och häll på vatten på att det täcker. Ansa löken, moroten, purjon, palsternackan och skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Tillsätt sedan grönsakerna och kryddorna till köttet och låt alltsammans småsjuda i ca 1 timme. Lyft upp köttet och täck det väl med fuktat smörpapper eller en handduk. Koka ner buljongen til hälften, tillsätt grädden och låt det koka ihop tills du har såskonsistens. Smaka sedan av det med salt och peppar, sila såsen och lägg tillbaka köttet. Fräs kantarellerna i smöret i en stekpanna och lyft sedan över dem till grytan med hjälp av en hålslev. Tillsätt dragon och servera med ugnrostad potatis.
Pepparotsvisp
Köp färdig färskost smaksatt med pepparot eller riv färsk pepparot och blanda efter smak med creme fraiche, majonäs, salt och peppar.
Gott i glaset;
Tips
SNÅLIS
Kalven går utmärkt att byta ut mot nöt om så önskas. Likaså kan man byta kantarellerna mot champinjoner eller annan svamp. Men det vore ju synd. Gulingarna är ju så FANTASTISKA.