
Mandelmassans sötma och den lilla sältan i kolasåsen tillsammans med hallon gjorde att den tårta prisades i matmagsinets stora bak- och desserttävling. Receptet hittas även i Matmagsinets septembernummer ute i butik from 13/9 och på http://www.matmagasinet.se/mandelmassetarta-med-salt-kola-och-hosthallon/ PUSSGURKA
Mandelmassetårta med hösthallon
GLUTENFRI
10 bitar
Tid: 25 minuter + tid att kallna
Botten
300 g mandelmassa
3 ägg
½ dl potatismjöl
skal från 1 ekologisk citron
Kola
100 g smör L
3 dl ljust muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
2 dl vispgrädde L
Garnering
2 dl vispad grädde L
½–1 liter färska bär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
2. Riv mandelmassan och rör ihop med äggen, potatismjölet och citronskalet. Tryck ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills bottnen stannat och fått fin färg, cirka 8 minuter. Låt svalna.
3. Blanda smör, socker och flingsalt i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och under omrörning. Rör ner grädden. Koka upp och låt koka 5–8 minuter. Låt svalna.
4. Ringla kolasåsen över mandelbottnen och ställ in i kylen så att den kallnar helt.
5. Vispa grädden. Bred den på tårtan och toppa med rikligt med bär, eller servera grädde och bär vid sidan om.