Saras Studentmat

Mandeltårta med kolasås och sommarens bär

Föregående Nästa
284547_2085483290896_1311197_n.jpg
Detta är inte bara världens godaste tårta. Det är även världens enklaste tårta. Söt mandelmassa, salt kolasås och ett berg av bär gör detta till en av mina absoluta favoriter. LJUVLIG MIDSOMMAR PÅ ER. PUSSGURKA

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g Mandelmassa
  • Sås:
  • 100 g Smör
  • 3 dl Ljust muscovadosocker
  • 1 dl Grädde
  • 1 tsk Havssalt
  • Topping:
  • 2 dl Grädde
  • 1 l Bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 225. Smöra en springform (24cm i diameter). Tryck ut mandelmassan i ett 1,5-2cm lager. Grädda gyllene (ca 5-8min). Låt svalna. Blanda smör och socker i en kastrull. Låt det smälta ihop under omrörning på svag värme. Rör ner grädden. Tillsätt salt. Koka upp och låt småkoka ca 3 minuter. Ringla över kolasåsen över mandelbotten. Bre över grädden. Toppa med rikligt av bär. Rustikt är fan vackrast.

Tips

SNÅLIS

Lås er inte vid någon speciell sorts bär eller frukt. Välj vad som ser godast och i bäst kvalité ut just för dagen. Präktiga blåbär gör tårtan godare än omogna eller övermogna jordgubbar. Eller tvärtom. Lovar. 

Gott alkoholfritt;