Några stackars rödbetor från rödbetsoppkoket häromdagen, en kant chevré från helgens tapaskväll och solroskärnor för att det alltid är bra att ha hemma. Ett tu tre så har man en riktig höjdar paj. En god sallad och en skiva surdeg till så är det RESTFEST. PUSSGURKA.
Ingredienser
- 150 g Smör
- 3 dl Vetemjöl
- 2 msk Vatten
- 4 st Kokta rödbetor
- 75 g Getost
- 1 nypa(or) Salt
- 1 nypa(or) Peppar
- 1 msk Honung
- 3 dl Ägg
- 3 dl Mjölk
- 1 dl Rostade solrosfrön
Gör så här:
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten, arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform. Låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Klyfta rödbetorna. Blanda ägg, mjölk, kryddor och honung. Förgrädda pajskalet 10 min. Lägg i rödbetorna och häll i fyllningen. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna. Toppa med rostade solroskärnor.
Tips
SNÅLIS
Valnötter eller pinjenötter är klassiska smakkompisar till rödbetor och getost. Ett mycket billigare och nästintill likvärdigt substitut till dessa dyrisar är solroskärnor. Bara att saltrosta i torr panna och strössla på alltifrån sallader till pajer. SJUKT gott.