Saras Studentmat

Saffransgratäng med chorizo, fänkål och oliver

Föregående Nästa
untitled.png
Detta är världens bästa gratäng. Kryddighet från saffran och fänkål, sälsta från oliver, smörighet och sting från chorizon och så ja. OST. Dessutom tycker jag att allt i ett rätter är GRYMMA. En fräsch sallad och en öl så är det jul snart!! PUSSGURKA

Ingredienser

  • 1 kg Potatis
  • 1 st Fänkål
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 1 tsk Salt
  • 0.5 tsk Peppar
  • 1 dl Kalamataoliver
  • 0.5 g Saffran
  • 4 st Chorizo
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Mjölk
  • 2 dl Mozarella

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen i en bunke och pressa över vitlök. Tillsätt kryddor och oliver. Blanda ordentligt. Skiva korven. Varva potatisblandningen och korb i en smord ugnsfast form och häll över grädde och mjölk. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Servera med en fräsch sallad. 

Tips

SNÅLIS

Kalamataoliver går såklart att byta ut till vanliga svarta oliver. Men det vore ju synd. 

Känner man inte för saffran går det fint att utesluta den eller att ersätta med någon annan krydda. Var KREATIV. 

Vill man ha gratängen som tillbehör istället är det enkelt gjort genom att bara utesluta korven. Passar utmärkt till t ex lamm eller överblivna julköttbullar.