Saras Studentmat

Saffransknut med mandelmassa och kardemumma

Föregående Nästa
12311974_10206461615633397_1418212104_n.jpg
12312456_10206461614393366_774507040_n.jpg
12305996_10206461615673398_865128422_n.jpg
Lucia är nog årets finaste högtid. ÄLSKAR DET. Jag tycker ni ska dira det med något annat jag ÄLSKAR. Nämligen dessa saffransknutar med mandelmassa och kardemumma. Så jävla goda att jag typ DÖR. När jag var liten tvingade jag alltid mamma att baka dubbla satser så det skulle räcka långt efter jul. Det gör jag i och för sig fortfarande. Hehe. Hemligheten är fuckloads med smör. Och välj SMÖR. Inte margarin eller något annat tjaffs. Snälla. PUSSGURKA

Ingredienser

  • Deg:
  • 150 g Smör
  • 5 dl Standard mjölk
  • 25 g Jäst
  • 1,5 tsk Kardemumma
  • 1 g Saffran
  • 1 dl Strösocker
  • 0.5 tsk Salt
  • 1 st Ägg
  • 12 dl Vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g Smör
  • 1 dl Strösocker
  • 200 g Mandelmassa

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.


Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.


Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.


Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Tips

SNÅLIS

Har man såhär i julbakstider gjort av med allt socker går det att byta ut mot t ex pärlsocker eller mandel