Ingredienser
- Deg:
- 150 g Smör
- 5 dl Standard mjölk
- 25 g Jäst
- 1,5 tsk Kardemumma
- 1 g Saffran
- 1 dl Strösocker
- 0.5 tsk Salt
- 1 st Ägg
- 12 dl Vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g Smör
- 1 dl Strösocker
- 200 g Mandelmassa
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Tips
SNÅLIS
Har man såhär i julbakstider gjort av med allt socker går det att byta ut mot t ex pärlsocker eller mandel