Short, Brown & Cooking

BBQ Sås med sting

Föregående Nästa
bbq-sauce.JPG
Denna BBQ såsen fungerar till såväl grillat, hamburgare som pulled pork!

Ingredienser

  • 1 st Gullök
  • 4 klyfta(or) Vitlök
  • 1 st Chilifrukt, röd
  • 1 msk Spiskummin, mald
  • 1 msk Korianderfrön, malda
  • 2 tsk Paprikapulver, rökt
  • 1 msk Chipotlepulver
  • 2 dl Ketchup
  • 2 tsk Japansk soja
  • 0,5 dl Vitvinsvinäger
  • 0,5 dl Risvinsvinäger
  • 3 msk Dijonsenap
  • 0,5 dl Muscavadosocker, mörkt
  • 1 tsk Liquid Smoke
  • 2 st Lagerblad
  • Salt
  • Peppar
  • Olja till stekning

Gör så här:

Denna BBQ-sås är en grymt bra all-round sås till det mesta som grillas. Den fungerar som dip, sås eller om du vill göra Pulled pork.


 


1) Börja med att skala och hacka gullöken grovt. Det är bara gott med lite chunky lökbitar i såsen!


2) Hacka sedan chilin, ta med fröna. Vill du ha mildare sås, så ta inte med alla chilifröna.


3) Värm upp en tjockbottnad kastrull med lite olja. Släng i lök, chili och pressa i vitlöken, låt allt fräsa någon minut.


4) Sedan åker alla kryddor i; Spiskummin, mald koriander, Rökt paprikapulver, chipotlepulver, salt och peppar. Låt smakerna blandas och doften spridas i köket.


5) Låt muscavadosocker smälta ner i krydd- och chillilökblandningen. Har du inte mörkt muscavadosocker hemma går det bra med farinsocker, men muscavadosockret har en god nötighet i sig. Rör hela tiden så det inte bränns. Det tar knappt någon minut.


6) Rör nu ner resterande av ingredienserna, men ta liquid smoke sist. Det är bra att ha full kontroll över röksmaken. 


7) Smaka av med salt och peppar


8) Nu ska liquid smoke i. Var försiktig! Det kan lätt bli för rökigt, så mitt förslag är att börja med att hälla i hälften. Rör runt och smaka av. Häll i resterande om du vill ha mer rökighet.


9) Låt puttra i ca 20 min, rör om då och då. 


 


Fungerar till allt som kommer från grillen! Du kan också använda den som marinad, glace eller som sagt till pulled pork.