
Ingredienser
- 400 g Potatis, fast sort
- 12 st Grebbestads ansjovisfiléer
- 125 g Spad från Grebbestads ansjovis (1 ask)
- 4 dl Vispgrädde
- 2 st Lök, gul
- 1 nypa(or) Socker
- Salt
- Peppar
- Smör, till stekning och på gratängen
- Ströbröd
Gör så här:
Jag brukar försteka potatisen och lök till min potatisgratäng på samma sätt. Det gör att det blir en fin och rund smak. Ansjovisen hackas i mindre bitar och spadet blandas med grädden för att fördela smaken så man inte får en hel filé i en tugga. Receptet är gjort för 4-6 personer vid en buffé, typ julbord. Vill du ha mer intensiv ansjovissmak ökar du på antalet filéer
1) Skiva löken. Fräs sedan i en rejäl klick smör i en stekpanna. Strö en nypa socker över och fräs tills den är gyllene och klar.
2) Skala och skär potatis i tunna strimlor, ca 0,5 cm tjocka pommes frites-bitar. Fräs potatisen i smör och olja tills de fått en gyllenbrun färg och krispig yta.
3) Hacka ner ansjovisfiléerna i mindre bitar
4) Smöra en ugnssäker form.
5) Varva potatis, lök och ansjovishacket.
6) Blanda med händerna, så alla ingredienser fördelas jämt.
7) Vispa ihop ansjovisspadet med grädden.
8) Häll på grädde och ansjovisspad, inte så att det täcker potatisen och löken helt utan det ska finnas kvar cirka 1 centimeter kvar till kanten. Annars bubblar det över.
9) Fördela ut smörklickar på toppen och strö över ströbröd.
10) Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Täck över med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.