Short, Brown & Cooking

Jordärtskockssoppa med smörstekt äpple, purjolök och tryffelolja

Föregående Nästa
IMG_5558.JPG
Lyxigt, men ändå så enkelt. Det enda meckiga är faktiskt att skala jordärtskockorna! Resten är busenkelt, men är ändå lyxigt - och billigt! More bang for the buck helt enkelt. Notera att receptet är doserat som en förrätt.

Ingredienser

  • 800 g Jordärtsskocka
  • 4 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Äppelcidervinäger
  • 2 st Röda äpplen, små
  • 0,5 st Purjolök
  • 2 tsk Muscovadosocker, mörkt
  • Vatten
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • Smör till stekning
  • Tryffelolja

Gör så här:

Skala och skär ner jordärtskockorna i ca 2 cm stora kuber. Koka tillsammans med grädden i ca 15 min.


När de mjuknat mixar du soppan slät med en stavmixer. Skvätt i äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan och späd med vatten till önskad konsistens.


Skär äpplena runt kärnhuset och tärna dem. Hacka purjolök och ha i en rejäl klick smör i pannan. Sedan fräser du äpplen tillsammans med löken. När de börjat få färg strör du över muscavadosockret och rör runt så att sockret smälter och karamelliseras.


Häll upp soppan, toppa med äpple och purjolöken. Droppa ett pärlband av tryffelolja över och runt toppingen och avsluta med ett varv på pepparkvarnen.


Busenkelt och bus-gott!