
Ingredienser
- 500 g Svin- eller ungnötslever
- 250 g Späck
- 1 st Gullök
- 6 st Ansjovisfiléer
- 3 st Ägg
- 0,5 dl Vetemjöl
- 3 dl Vispgrädde
- 1 tsk Salt
- 2 krm Vitpeppar
- 2 msk Cognac
- 1 tsk Mejram
- 0,5 tsk Ingefära
- Smör
Gör så här:
Om man läser på leverpastejen i butiken, så är det mestadels e-ämnen, extrakt och andra tillägg. Min leverpastej innehåller bara naturliga produkter och kryddor Det ger en djup och fyllig smak, som fungerar lika bra på mackan med lite picklad gurka, som till julbordet med cumberlandsås. Det är lite meckigt och ser inte allt för aptitligt ut vid tillagningen, men väl värt mödan.
1) Koka upp ca 1,5 l vatten
2) Skölj och putsa levern, skär lever och späck i mindre bitar.
3) Ta av det kokande vattnet från plattan och lägg i späck och lever . Låt stå i vattnet drygt 5 min
4) Finhacka löken och fräs löken i en klick smör. Låt sedan svalna.
5) Sätt ugnen på 175°C och ställ in en djup långpanna som du fyller med vatten ca 2 cm
6) Häll av vattnet från späck och lever.
7) Mixa alla ingredienser i en mixer till en jämn smet. Detta momentet kan vara lite oaptitligt, men jag garanterar att det blir supergott! Nu kan du provsmaka en liten del för att se om den behöver kryddas mer.
8) Smörj ugnsformen/arna med smör, häll i smeten och täck med folie.
9) Grädda i vattenbadet i ugnen tills innertemperaturen är 70°C, tar ca 1 tim 20 min. Har du en porslinsform, tar det längre tid.
10) De sista 20 min, efter ca 1 tim alltså, tar du av folien så det blir en fin yta på pastejen.
11) Ta ut pastejen och kolla så den är lika fast i mitten som i kanterna.
12) Låt svalna. I kyl håller den i ca 1 vecka. I frysen minst 1 månad.
Tips
Köp små engångs aluminiumförpackningar (500 ml) så kan du ge bort till släkt och vänner eller frysa in den. Denna batch räcker till 4st mindre förpackningar.