
Ingredienser
- 25 g Jäst
- 0,25 dl Olivolja
- 1 tsk Socker
- 1,25 dl Ljummet vatten
- 1 nypa(or) Flingsalt
- 3,5 dl Vetemjöl special
- 3 dl Turkisk yogurt
- 1,5 msk Honung, flytande
- 100 g Chevre ost
- 2 st Salladslök
- 0,5 dl Solrosfrön
- 1 st Gullök
- Rapsolja att steka i
- 150 g Shiitake svamp
- 0,5 st Chilifrukt, röd
- 6 skiva(or) Pata Negra
- 1 st Vitlöksklyfta, riven
- 1 tsk Sherryvinäger
- Salt
- Svartpeppar från kvarn
- 20 g Smör
- 1 förpackning(ar) Mozzarella
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C och låt plåten vara i ugnen så den är varm när pizzan ska på.
Smula jästen i en bunke. Häll i socker, salt, olivolja och fingervarmt vatten och blanda så att jästen löses upp.
Addera mjölet, lite i taget. Man kan knåda för hand, men jag använda maskin för att knåda degen.
När degen är jämn, smidig och seg ska den jäsa i 25 min under bakduk.
Skiva löken tunt, gärna med en mandolin. Häll rikligt med rapsolja i en panna och strö i löken. Salta och sänk värmen till låg-medelvärme. Stek löken i ca 10-15 min eller tills den har en fin gyllene färg, är frasig och söt. Låt den rinna av på hushållspapper.
Ta bort kanterna på getosten och klicka ner den i yoghurten. Rör om så det blandas. Häll i honungen och ta en nypa flingsalt och några varv på pepparkvarnen. Blanda och smaka av.
Hacka svampen grovt. Häll olja i en het panna tillsammans med smöret. Stek svampen, hackad chili och riven vitlök i ca 5 min. Salta och peppra.
Rosta solrosfrön i en torr panna tills de fått fin färg.
Hacka salladslöken.
Dela degen i två delar och baka ut pizzadegen på mjölat bakplåtspapper. Försök att få den så tunn som möjligt utan att den går sönder.
Bred ut chèvre krämen, lägg tre skivor Pata negra på varje pizza. Fördela svampen, strö över salladslök, solrosfrön. Riv bitar från mozzarellan och fördela över pizzorna. Ringla över lite honung på pizzorna och baka av dem i ugnen i ca 8-10 minuter.
När ost-krämen börjar få färg är de klara. Ta ut dem ur ugnen och strö över den rostade löken.