Ingredienser
- 2 st Ägg
- 4 st Tomat
- 1 klyfta(or) Vitlök
- 4 skiva(or) Bacon
- 1 tsk Socker
- 1 själk(ar) Rosmarin
- 3 msk Olivolja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 210 grader C
2) Häll upp vatten för pochering, i en kastrull och skvätt i lite vinäger. Vinägern kommer hjälpa kokprocessen och får äggvitan att snabbare dra ihop sig och koagulera. Sätt värmen på hög medelvärme. Jag hade 6/9. Det viktiga är att det inte kokar. Det ska bara bli bubblor på botten.
3) Häll i oljan i en tjockbottnad kastrull och sätt på hög medelvärme.
4) Hacka vitlök, rosmarin och tomat. Häll i det i kastrullen när den blivit varm. Rör i sockret. Har du riktigt mogna tomater behövs inte socker. Salta och peppra. Smaka av. Låt nu tomaten sakta smälta ner. Den ska långsamt stå och puttra meddan du gör resten av rätten.
5) Dela baconen mitt på. Lägg baconen på en plåt med smörpapper. På smörpapper lägger du ytterligare ett smörpapper. Nu ställer du något platt och tungt som kan pressa dina bacon i ugnen. Ställ in i ca 15 minuter.
6) Rör lite med en sked i vattnet så vattnet börjar cirkulera. Knäck ett av äggen i en liten skål/kopp och skjälp försiktigt ner det i mitten av kastrullen. Pochera i 3 min.
7) Ta upp ägget med en hålslev och lägg det i en skål med kallt vatten. På så sätt avstannar tillagningen. Innan servering låter man äggen tillagas i ytterligare 1min 30sek.Gör nu likadant med resterande ägg.
8) Ta ur baconen ur ugnen och låt den rinna av lite på hushållspapper. Hälften av skivorna hackas ner till crisp. De andra ska sparas till garnering.
9) Lägg ner äggen i vattnet i ytterligare 1min 30sek. Se till att det inte kokar!
10) Häll upp tomatfondue i små skålar eller djupa tallrikar. Placera äggen mitt i tomatfondue:n. Strö lite baconcrisp på äggen och garnera med baconskivor.
Voilá!
Läs även;