Short, Brown & Cooking

Pocherat kycklingbröst i murkelssås med purjolök

Föregående Nästa
image.jpeg (495)
En snabb, enkel, billig och makalöst god middag. - Såsen is to die for!

Ingredienser

  • 2 st Kycklingbröst
  • 2 dl Vitt vin
  • 2 dl Grädde
  • 200 g Små knappchampinioner
  • 200 g Murklor, torkade eller på burk
  • 25 g Smör
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 0,5 st Purjolök
  • En skvätt vatten

Gör så här:

Jag provade laga denna rätten på Mallis, men hittade inte murklor på den lilla super mercadon. På ICA Maxi i Nacka hittade jag i alla fall på burk, så det fick duga!


Detta är en ganska enkel rätt, det viktigaste är att ha koll på temperaturen bara. 


1) Salta och peppra kycklingbrösten


2) Häll vinet i en liten kastrull och koka bort alkoholen. 


3) Under tiden vinet förbereds fixar du kycklingen. Ha i en klick smör i en djup panna och stek kycklingen på hög värme så den får färg och smak. Det kommer även ge god smak till såsen, så diska för Guds skull inte ur den!


4) Dela champinjonerna på mitten och krama ur vattnet ur murklorna. Om du valt torkade murklor, låt dem förvälla några minuter och gör sedan samma sak. OBS! Spara vattnet!


5) När kycklingen fått fin färg på båda sidor, lyft ur dem ur pannan. Häll i all svamp. De ska bara få värme och omvandla stärkelsen till kolhydrater. Rör hastigt om. Häll i vattnet från murklorna, grädde och lägg tillbaka kycklingen. Se till att kycklingen är helt täckt. Skulle de inte täcka ha i lite mer grädde. Det är viktigt att det inte kokar, kycklingen ska lugnt och fint få upp innertemperaturen till 70 grader. 


6) Dela nu purjolöken i centimetertjocka slantar. Ta en klick smör och ha i en stekpanna. När smöret tystnat häller du i en skvätt vatten och har i purjolöken. Vattnet och smöret skapar en emulsion som omsluter purjolöken och bevarar smaker och textur. Det ska bara bli varmt och blandas. Koka inte sönder goda grönsaker. Detta tar bara 2-3 minuter. 


7) Kolla att kycklingen nått 70 grader och ta upp den. Lägg den på tallrikar och låt dem vila. Nu drar du på värmen på såsen ok kokar upp den. Det ska vara ett högt tempo nu i såsen. Stresskoka den i 2-3 minuter. Smaka av med lite flingsalt.


8) Drapera kycklingbröstet med den underbara murkelsåsen och skeda upp den krispiga purjolöken vid sidan. 


Bon appétit!